logo EPG

VITEX AGNUS CASTUS - o plantă pentru femei

Vitex agnus castus, numită popular Fructul castităţii, Piperul călugărilor, Mielărea, îşi are originea în ţările mediteraneene şi în centrul Asiei. Este un arbust de 2-4 m înălţime care în mijlocul verii înfloreşte şi după polenizare dă naştere unor fructe cu o varietate de culori, de la roşu închis spre negru.

S-a constatat un efect afrodiziac la femei și anafrodiziac la bărbați, de aici și denumirea de “Piperul călugărilor”, fiind folosită de aceștia pentru calmarea instinctelor sexuale.

Această plantă este cunoscută de peste 2500 ani, fiind folosită încă de pe vremea lui Hipocrate, Dioscoride, cu recomandare în afecţiuni ginecologice, sub formă de băi de şezut. În opera Iliada a lui Homer este descrisă ca simbol al castităţii, având puterea să ţină demonii la distanţă. În Grecia antică, în timpul festivalurilor în cinstea lui Demeter (zeul agriculturii, fertilităţii şi căsătoriei) femeile se împodobeau cu florile acestui arbust. Legenda spune că Hera, care era considerată protectoarea căsătoriei s-a născut sub un copac de Vitex agnus castus.

În Anglia arbustul era cunoscut din anul 1570, când John Gerarde, cunoscut botanist al acelor vremuri, vorbeşte despre puterea vindecătoare a Vitex agnus castus în inflamaţiile tractului genital la femeie.

În 1930, cercetătorul german, Dr. Gerhard Madaus cunoscând beneficiile acestei plante asupra patologiei genitale feminine, efectuează o serie de experimente pe animale, ajungând la concluzia că fructele de Vitex agnus castus au activitatea biologică cea mai mare.

Numeroase studii ulterioare au demonstrat capacităţile acestei plante de a regla secreţia ovariană şi a restabili echilibrul endocrin al femeii. Tulburările legate de ciclul menstrual (dismenoreea, sindromul premenstrual, amenoreea, oligomenoreea), infertilitatea (cicluri anovulatorii), tuburările de libidou, reprezintă o mare parte a patologiei femeii.

Vitex agnus castus reduce simptomatologia sindromului premenstrual (mastodinia, edeme, nervozitate, labilitate emoţională, dureri abdominale, palpitaţii, cefalee), reglează ciclul menstrual (prin normalizarea fazei luteale), reduce simptomatologia perimenopauză şi menopauză și atenție, FAVORIZEAZĂ FERTILITATEA! (prin creșterea FSH, LH şi a progesteronului) - un aspect dorit sau mai puțin dorit pentru unele persoane.

Prin urmare, Vitex agnus castus îmbunătățește condiția fizică a femeii, dar și pe cea psihică. De asemenea, atenuează acneea cauzată de nivelul crescut al estrogenilor, în special la fetele aflate la pubertate (prin echilibrare hormonală).

Vitex agnus castus, alături de gemoterapicul din mlădițe de Zmeur, un alt eficient reglator hormonal feminin, care susţine echilibrul hormonal al aparatului genital feminin de la pubertate la menopauză, constituie compoziția produsului fito-gemoterapic DONAVITAL echilibru feminin.

Se administrează 4ml o dată pe zi, dimineața, diluați în puțină apă, înainte de masă. Nu se va administra de către femeile însărcinate și cele care alăptează. Pentru reechilibrare hormonală și consolidarea rezultatelor, se recomandă cure de 3 – 6 luni. În cazul administrării pe o perioadă mai scurtă, există și forma de prezentare în flacon de 30 ml (pentru o săptămână), iar pentru folosirea timp de una sau mai multe luni, există forma de prezentare în flacon de 120 ml (pentru o lună).

Pentru numeroasele sale acţiuni terapeutice, putem spune că Vitex agnus castus este o plantă creată de natură pentru femei, un mod natural de a trata afecţiunile genitale feminine într-o manieră blândă şi fără riscul unor efecte secundare.

Mai multe informatii despre Donavital

Medic primar medicină de familie