MĂCEȘUL cu denumirea stiințifică ROSA CANINA, cunoscut popular ca rug, trandafir sălbatic, trandafir câinesc sau trandafir de câmpie este cel mai răspândit dintre trandafirii sălbatici, de la câmpie, până în zona montană. Își datorează numele grecilor, care îl credeau capabil să vindece rabia. Este un arbust caracterizat prin adaptabilitate și forță de expansiune deosebite.
Fitoterapia clasică nu a mizat pe efectele terapeutice ale Caprifoiului, în schimb în gemoterapie sunt cunoscute și apreciate efectele binefăcătoare ale extractului din mlădițe de Caprifoi de munte – Lonicera nigra – specie care crește spontan, la munte.
Caprifoiul a fost adus în atenția noastră în acest an de către cercetători chinezi, datorită căutărilor acestora de soluții eficiente în tratarea Covid – 19. Totul a pornit de la utilizarea Caprifoiului, de mii de ani, în medicina tradițională chineză, pentru prevenirea și tratarea unor afecțiuni respiratorii. Caprifoiul a fost folosit apoi și în secolul XXI pentru tratarea epidemiei SARS (sindromul respirator acut), care a afectat lumea în perioada 2000-2003.
Și tu ai suferit sau suferi chiar acum de infecție urinară? Dacă da, atunci trebuie să știi că faci parte din cele circa 33% din totatul femeilor, sau 4% din totalul bărbaților care experimentează minim 1 dată pe parcursul vieții lor simptomele unei infecții urinare. Deși multe infecții urinare trec neobservate, la unii dintre noi pot căpăta tendința de a reapărea. Atunci când mergem la medic, acesta poate stabili diagnosticul de uretrită, cistită sau pielonefrită – dacă infecția a urcat și către rinichi.
Imunitate, imunologie, sistem imun - sunt termeni care definesc mecanisme subtile, ce preocupă cercetători din întreaga lume. Și ne preocupă și pe fiecare dintre noi, pentru că stau la baza sănătății noastre. Cuvantul provine din latinescul “imunus”, care înseamnă scăpat sau eliberat (de o îmbolnăvire).
De buna funcționare a tubului digestiv – stomac, intestine – și organe anexe, cum sunt ficatul și vezicula biliară, depinde și starea noastră generală de bine.
Tubul digestiv este considerat “al doilea creier” al corpului nostru, un univers în centrul organismului, înconjurat de peste 100 de milioane de celule nervoase și populat cu miliarde de bacterii diverse care, atunci când sunt în echilibru, ne susțin starea de sănătate, la nivel fizic și psihic.
Sistemul circulator este cel pe care îl regăsim la nivelul întregului organism, sub formă de vase de sânge de calibru diferit și cu atribuții diferite: de transport la nivelul țesuturilor, atât a nutrienților, cât şi a oxigenului prin sistemul arterial, iar prin sistemul venos, de transport al produşilor de degradare şi al metaboliţilor de la nivelul țesuturilor către inimă. În acest circuit, există o parte foarte importantă care este circulaţia pulmonară, acea porţiune a sistemului circulator în care sângele neoxigenat este dus de la inimă la plămâni şi, în sens invers, sângele oxigenat de la plămâni este dus către inimă.
În medicina tradițională orientală, plămânii (sistemul respirator) se află în aceeași lojă energetică cu intestinul gros. Aceasta înseamnă că există o strânsă legătură între plămâni și intestinul gros. O bună sau proastă funcționare a unuia, va influența activitatea celuilalt. Cu alte cuvinte, dacă există o problemă pe meridianul Plămân, în scurt timp va apărea o problemă și pe meridianul Intestin gros și invers. Deci, nu putem trata eficient plămânul, dacă nu tratăm – echilibrăm și intestinul gros. Există o legătură și între mucoasa digestivă și mucoasa bronșică, respiratorie. Să nu uităm că tractul respirator se întrepătrunde cu cel digestiv.
Medicul Fernando Piterà di Clima este o personalitate a lumii medicale din Italia, dedicat studiului terapiilor naturale, un susținător al abordării medicinii integrative, unde gemoterapia, fitoterapia, homeopatia își pot aduce un aport important. Își desfășoară activitatea în orașul Genova, care i-a conferit titlul de cetățean de onoare și “Premiul orașului Genova pentru sănătate”.
În România, dr.Piterà este Membru de onoare al Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie, prezent de 10 ani la conferințele naționale de gemoterapie, profesor foarte apreciat de sutele de medici și farmaciști interesați în studiul gemoterapiei.