logo EPG

Sucul de Echinacea purpurea - cel mai eficient pentru întărirea imunitară

Echinacea este una dintre cele mai cunoscute şi mai utilizate plante medicinale din lume, dar nu toată lumea ştie că dintre cele 9 specii, cu mai multe varietăţi, ale genului Echinacea, de interes medical sunt doar 3 specii: Echinacea purpurea, Echinacea pallida şi Echinacea angustifolia.

Între cele 3 specii există diferenţe, atât de ordin morfologic, cât şi histo-anatomic, dar mai ales biochimic, aceastea din urmă fiind reflectate în calitatea răspunsului declanşat la nivelul sistemului imunitar de preparatele fitofarmaceutice obţinute din specii diferite de Echinacea.

Cercetările privind compuşii activi din cele 3 specii medicinale de Echinacea au arătat că de interes major sunt 4 grupe de substanţe cu acţiune imunostimulatoare dovedită: derivaţi ai acidului cafeic, alcamide, polizaharide şi glicoproteine.

Trebuie avut în vedere ca aceste componente nu sunt conţinute de toate cele 3 specii medicinale de Echinacea (Echinacea pallida şi Echinacea angustifolia herba - nu conţin polizaharide şi glicoproteine, iar rădăcina nu conţine glicoproteine), componentele nu se extrag apoi în proporţii egale în toate formele extractive (concentraţia cea mai mare de derivaţi ai acidului cafeic şi polizaharide se obţine în sucul presat de Echinacea purpurea) şi, în parte, sunt instabile. Toate cele 4 clase de substanţe active sunt conţinute doar de Echinacea purpurea.

Referitor la eficacitatea preparatelor de Echinacea exista foarte multe rapoarte, nu toate relevante – unele au descoperit efecte imunostimulatoare semnificative, iar altele nu au descoperit nici o diferenţă între Echinacea şi placebo (pilule de zahar inactiv).
Rezultatele studiilor sunt greu de comparat deoarece s-a folosit o gamă largă de produse, standardizate sau nestandardizate, doze diferite şi metode de tratament diferite.      
 
Dintre preparatele cu Echinacea, cele mai relevante rezultate s-au obţinut la studiile întreprinse pe preparatele cu suc presat de Echinacea purpurea herba şi extract de Echinacea pallida radix, pentru care, pe baza materialului documentar existent, Comisia Medicamentului din Germania a elaborat recomandări terapeutice pozitive.

Nu posedă acţiune bactericidă sau bacteriostatică directă, inhibă însă hialuronidaza şi, prin aceasta, exclude acţiunea invazivă a bacteriilor. În plus, se poate constata o creştere a nivelului de substanţe corticoide excretate prin urină, ceea ce presupune o stimulare a activităţii corticosuprarenale.
 
Pentru Echinacea purpurea herba recomandările sunt pentru întărirea imunitară şi susţinerea organismului în răceli şi infecţii ale tractului respirator superior, infecţii gripale sau de tip gripal.

De ce sucul presat de Echinacea purpurea herba?

  • Dintre speciile de Echinacea, Echinacea purpurea conţine toate cele 4 clase de substanţe active cu acţiune imunostimulatoare;
  • Metoda de fabricaţie - prelucrarea plantei proaspete ca suc obținut prin presare la rece şi stabilizare - asigură extragerea celor 4 clase de compuşi activi;
  • Exista numeroase studii preclinice realizate pe acest tip de extracţie;
  • În literatura medicală se regăsesc cele mai multe studii clinice validate;
  • Recunoaşterea internaţională a proprietăţilor terapeutice la nivelul aparatelor respirator şi urogenital.

Culturi organice de Echinacea purpurea

Caracteristica extractelor fabricate la Plantextrakt o constituie procesarea plantelor în stare proaspătă.
Aceasta presupune obţinerea fitocomplexului caracteristic fiecărei plante nealterat, în concentraţie mai mare decât la procesarea plantelor uscate. Înseamnă obţinerea efectelor terapeutice la valoarea lor reală, dar şi o concentraţie mai mare a eventualilor poluanţi. De aceea, esenţială este recoltarea plantelor din zone verificate în ceea ce priveşte prezenţa şi concentraţia poluanţilor din sol şi din aer sau realizarea de culturi organice. Pentru acestea din urma solul se purifică după ani de zile de practicare a unei agriculturi ecologice. Culturile de Echinacea de la Plantextrakt au obținut certificarea de culturi organice (ecologice).

Produse Plantextrakt cu suc de Echinacea purpurea

De peste 20 de ani pe piaţa preparatelor fitofarmaceutice din Romania, preparatele cu suc presat de Echinacea purpurea herba de la Plantextrakt s-au impus prin calitate: Imunogrip, Imunorezistan forte precum şi preparatele pentru copii - siropurile Imunogrip Junior şi Imunorezistan Junior.