logo EPG

Recomandări la sosirea primăverii

Primăvara, acest anotimp minunat al “renaşterii” naturii este şi o perioadă care suprasolicită organismul, o perioadă în care sunt accelerate în mod natural procesele de detoxifiere a organismului. Dacă emonctoriile – organele noastre de eliminare – nu sunt în stare perfectă, apar dificultăţi în eliminarea produşilor de metabolism, care sunt în cantitate mai mare, datorită alimentaţiei specifice din anotimpul rece şi sedentarismului. Aceste disfuncţionalităţi de eliminare se pot concretiza la diferite niveluri în organism: respirator, digestiv, cutanat, la nivelul sistemului nervos, etc. Este perioada epidemiilor de viroze respiratorii, a asteniei fizice şi psihice, cunoscută ca “astenia de primăvară”, perioada acutizării durerilor de stomac, pentru cei cu sensibilitate la acest nivel şi perioada în care cei care sunt alergici la polenul plantelor, se gândesc la o cură profilactică.

Câteva recomandări:

Pentru detoxifierea organismului

Cea mai potrivită măsură de întreprins acum şi prin urmare o recomandare benefică pentru pacienţi, este o cură de detoxifiere cu preparate naturale, care vor sprijini organismul în efortul său de a face “curăţenie.” Gemoterapia este o opţiune extrem de eficientă, extractele din părţi tinere de plantă având un efect profund de detoxifiere, la nivel celular şi o arie de acţiune bine stabilită.

Vă propunem ca primă abordare a detoxifierii organismului, un preparat cu o mare putere regeneratoare a întregului organism,  extractul gemoterapic din sevă de Mesteacăn – Betula linfa MG=D1, care va realiza detoxifierea la nivel renal, articular şi cutanat.
Se recomandă cure de detoxifiere de o lună de zile, câte 2 ml, în puţină apă, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara. În cazul asocierii cu alte preparate gemoterapice, 2 ml, în puţină apă, o dată pe zi.
Detoxifierea este recomandabil de adaptat la ciclurile lunare, în perioada când Luna este în scădere, organismul având accelerate propriile mecanisme de detoxifiere, pe care le vom sprijini prin administrarea gemoterapicului. Acelaşi lucru îl puteţi considera şi în cazul curelor de slăbire.

Iată câteva propuneri de asocieri cu alte produse gemoterapice:

 • în cure de detoxifiere, cu Extract din mlădiţe de Rozmarin - Rosmarinus officinalis MG=D1 (pentru detoxifiere la nivel hepatic) şi Extract din muguri de Stejar - Quercus pedunculata MG=D1(stimularea peristaltismului intestinal şi antiastenic);
 • în cure de slăbire,cu Extract din amenţi de Mesteacăn - Betula pubescens amenti MG=D1, Extract din muguri de Fag - Fagus sylvatica MG=D1 şi eventual Extract din scoarţă de Lămâi  – Citrus limonum cortex MG=D1(protejează pielea împotriva unei relaxări excesive);
 • în celulită, cu Extract din muguri de Castan comestibil – Castanea vesca MG=D1 (drenor limfatic) şi Extract din muguri de Fag - Fagus sylvatica MG=D1(detoxifierea organismului prin stimularea diurezei);
 • în caz de piele inelastică, fără strălucire, cu Extract din muguri de Platan- Platanus orientalis MG=D1 (drenor cutanat).

Sau puteţi face o cură de detoxifiere cu produse gemoterapice complexe din gama POLYGEMMA DETOXIFIERE
Se recomandă cure de întreţinere de 1-2 luni, cu posibilitatea de repetare la nevoie.

POLYGEMMA 11 - FICAT DETOXIFIERE – cu acţiune hepatoregeneratoare, de sprijinire a eliminării cataboliţilor toxici, coleretică şi colagogă, de restaurare a elasticităţii ţesutului hepatic.
POLYGEMMA 12 - RINICHI DETOXIFIERE- cu acţiune diuretică – depurativă, antiseptică, antiinflamatoare, regeneratoare – prin aport de glucoză, fructoză, aminoacizi, vitamina C şi o serie întreagă de săruri minerale de: calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu şi fier.
POLYGEMMA 13 - PIELE DETOXIFIERE – cu acţiune dermoprotectoare, antiseptică, regularizantă a secreţiilor pielii, sprijinind procesul natural de detoxifiere cutanată.
Preparatul are şi efect antiinfecţios şi cicatrizant la nivelul mucoaselor şi a pielii, efecte benefice în caz de piele inelastică, lipsită de strălucire, în celulită, căderea părului şi în dermatozele de dată recentă.
POLYGEMMA 14 - ARTICULAŢII DETOXIFIERE – cu acţiune antiinflamatoare, depurativă – o mai bună eliminare a acidului uric şi ureei, a căror depunere la nivel articular duce la rigidizarea lor.
POLYGEMMA 15 - INTESTIN DETOXIFIERE - reglează funcţionalitatea şi motricitatea intestinală, reechilibrează flora intestinală, reduce infecţiile şi inflamaţia de la nivelul intestinului subţire şi gros.

Pentru întărirea imunitară

În perioada de Lună în creştere, când procesele anabolice sunt mai intense, foarte eficientă ar fi administrarea de preparate cu acţiune remineralizantă şi de întărire imunitară, pentru că în special la trecerea către primavera, apărarea imunitară a mucoasei respiratorii nu reuşeşte, de multe ori, să facă faţă  atacului viral sau bacterian şi persistă în a produce secreţii şi/sau uscăciune locală.

Pentru întărirea imunităţii mucoaselor respiratorii, pentru copii şi adulţi, vă propunem recomandarea a câteva extracte gemoterapice:  Extractul din muguri de Coacăz negruRibes nigrumMG=D1, gemoterapic cu acţiune antiinflamatoare şi imunostimulatoare, recomandat profilactic şi curativ. Se administrează în fiecare dimineaţă, de preferat între orele 8-10, acţionând prin stimularea corticosuprarenalei, a cărei activitate fiziologică este mai intensă în acest interval orar. Administrat în acest fel, gemoterapicul este mai eficient.

Extractul din mlădiţe de Măceş - Rosa canina MG=D1 are acţiune vitaminizantă, antiinflamatoare şi osteoblastică. Este principalul gemoterapic recomandat în profilaxia antigripală, datorită conţinutului ridicat de vitamina C.
Extractul din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, cu acţiune remineralizantă importantă, în sinergie cu celelalte două preparate, favorizează fixarea calciului în oase, stimulează eritropoieza. Este foarte util şi în toate procesele cronice, reechilibrarea minerală, ajutând organismul să depăşească blocajele în calea vindecării.

Dacă s-au instalat primele semne de boală, adăugaţi la recomandarea anterioară:
Extractul din muguri de Mesteacăn argintiu - Betula verrucosa MG=D1, drenor al mucoaselor respiratorii, ajută la refacerea integrităţii acestora şi a echilibrului hidric la nivelul celular. Reduce secreţiile în exces şi corectează uscăciunea indusă de infecţii respiratorii frecvente sau de tratamente cu antibiotice.

În perioada de convalescenţă, un extract gemoterapic util este extractul din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG=D1. Stimulează sistemul imunitar când acesta a suferit un impact negativ din partea factorilor ambientali, chimici, farmacologici, bacterieni şi virali, determinând şi scurtarea perioadei de convalescenţă după afecţiuni virale sau boli pulmonare.

Pentru combaterea asteniei de primăvară

Primăvară este o perioadă în care oboseala poate să fie resimţită mai intens, ca parte a procesului de adaptare a organismului la trecerea dintre anotimpuri. Un barometru al instalării oboselii este ficatul, organul cheie în producţia de energie pentru organism. Astfel, puteţi recomanda o cură de câteva zile (până la restabilire) cu extract din mlădiţe de RozmarinRosmarinus officinalis MG=D1, 1-2 ml dimineaţa. Acest gemoterapic este un reactivator metabolic care acţionează atât la nivel hepato-biliar, cu efect hepatoregenerator prin acţiunea de drenaj, cât şi la nivel cerebral, cu acţiune euforizantă şi eutrofică, de stimulare a memoriei. Cura de fortifiere a organismului se poate completa prin administrarea în cursul zilei a 2 ml de extract din muguri de StejarQuercus pedunculata MG=D1, gemoterapic cu acţiune tonică generală şi de drenaj la nivelul suprarenalelor, a căror funcţie principală este să echilibreze nivelul de energie al organismului.
Sau o cură cu POLYGEMMA 8 – Astenie psiho-fizică, memorie.
Tonic general cu efecte benefice pentru întărirea memoriei, are proprietăţi revitalizante, la nivel fizic şi psihic, creşte rezistenţa organismului în condiţii de stress.

Căteva sfaturi utile, legate de stilul de viaţă, este bine să însoţească recomandările dumneavoastră, pentru ca efectul acestor preparate să nu fie doar unul de moment. Nici un produs nu poate înlocui "remediile" cele mai importante împotriva oboselii: odihna, somnul de noapte suficient, plimbarea în aer liber şi o dietă sănătoasă.

Pentru elevi şi studenţi, la care oboseala poate fi amplificată de efortul intelectual, adăugaţi la produsele gemoterapice anterioare şi extractul din seminţe de MesteacănBetula verrucosa semi MG=D1, un tonic al sistemului nervos şi stimulator al memoriei. Cura cu aceste gemoterapice este recomandat să fie urmată timp de 3-4 săptămâni.

Pentru protecţie gastrică

O altă problematică a primăverii este acutizarea durerilor de stomac a persoanelor care suferă de afectări la acest nivel. Pentru aceştia, gemoterapia este o alternativă de luat în considerare.

Extractul din muguri de Smochin  – Ficus carica MG=D1,este extrem de eficient pentru reglarea tulburărilor de motilitate şi de secreţie de la nivel gastric şi intestinal în mod ambivalent (în caz de exces sau deficit), cicatrizează mucoasa digestivă. De asemenea, este util în tulburări neurovegetative şi psihosomatice sau de origine funcţională la nivel gastro-duodeno-colic.

În perioada de primăvară şi toamnă, o cură profilactică de 1-2 luni, poate duce la scăderea riscului de recidivă.

Câteva propuneri de asocieri cu alte produse gemoterapice:

 • în tulburări ale secreţiei gastrice şi gastro - duodenale, cu Extract din muguri de Arin negru - Alnus glutinosa MG=D1(antiinflamator);
 • în meteorism abdominal (balonare) de cauză nervoasă, cu Extract din mlădiţe de MerişorVaccinium vitis idaea MG=D1 (reglator al florei intestinale);
 • în aerofagie, cu Extract din muguri de NucJuglans regia MG=D1 (antimicrobian);
 • în sensibilitate la nivelul colonului, cu Extract din mlădiţe de MerişorVaccinium vitis idaea MG=D1 şi Extract din muguri de Tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1;
 • în tulburări ale apetitului de origine nervoasă (anorexie, bulimie, orthorexie), cu Extract din muguri de Tei argintiuTilia tomentosa MG=D1;
 • în alergie solară, cu Extract din muguri de Coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1;
 • în pierderi de calciu cu generarea unei stări de hiperexcitabilitatea neuromusculară (stări de spasmofilie), cu Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1 şi Extract din muguri de Tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1;
 • în neurastenie, cu Extract din muguri de ArţarAcer campestre MG=D1 şi Extract din muguri de Tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1.

Vă dorim o primăvară minunată!

Secretar general ARGH