logo EPG

HOMEOPATIA şi medicamentul homeopat

Ce este Homeopatia?

Homeopatia este o metodă de tratament care stimulează tendința naturală de vindecare a organismului, folosind medicamente obținute din substanțe de origine minerală, vegetală și animală preparate prin procese specifice în laboratoare farmaceutice specializate și care tratează organismul ca un întreg.

Homeopatia are la baza trei principii:

  • Principiul similitudinii - "Similia similibus curentur" ceea ce înseamnă că ”ceva asemănător vindecă altceva asemănător” adică o substanță care produce anumite simptome și reacții la o persoană sănătoasă, dar sensibilă, poate vindeca simptome similare la omul bolnav.
  • Principiul dozei infinitezimale, adică substanțele se administrează în cantități foarte mici, infime, dar sunt potențate prin procedee specifice.
  • Principiul individualizării, adică în prescrierea medicamentului homeopatic trebuie luate în considerare toate simptomele prezentate de pacient, tratându-se bolnavul, nu boala.

Ce tipuri de medicamente homeopatice exista?

A doua categorie de medicamente homeopatice sunt formulele complexe. Acestea conțin mai multe componente, care acționeaza specific pentru o anumită afecțiune. Această abordare se încadrează în conceptul de homeopatie clinică.

Aceste medicamente homeopatice prezintă prospect, ca orice medicament. Acest tip de medicament homeopatic conține, în general, combinații de remedii homeopatice cu tropisme bine definite și care sunt foarte utile în cazurile acute și/sau care nu necesită o individualizare.

Pot fi recomandate atât de către medicul homeopat, medicul alopat cât și de către farmacist, datorită prezenței prospectului.