logo EPG

Colesterolul - prieten sau duşman?

Întrebarea din titlul articolului nostru naște multe alte întrebări pacientului care nu înțelege de ce astăzi se vorbește insistent despre colesterol și grăsimile din sânge.

Dragă cititorule, o armată de cercetători din domeniul medical a scos în evidență faptul că bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces din lume, iar România ocupă un loc fruntaș în Europa. Apariția și gravitatea acestor boli constituie riscul cardiovascular. Colesterolul și grăsimile din sânge pot deveni factori importanți de risc cardio-vascular, în cazul creșterii lor peste anumite limite.

Dar, fără colesterol nu am putea trăi. Acesta participă la sinteza membranelor celulare, a multor hormoni, a vitaminei D la nivelul pielii, a bilei, a învelișului fibrelor nervoase. Nu în ultimul rând, participă la absorbția vitaminelor liposolubile -A,D,E,K- și are un rol important  în imunitate, scăderea lui drastică putând favoriza apariția cancerului. Mulți cred că acesta provine din alimentație, neștiind că 70% este sintetizat de ficat, iar restul provine din alimente de origine animală, fiindcă cele vegetale nu conțin colesterol.

Când și cum ne amenință sănătatea colesterolul?

Atunci când este în exces, iar ulterior se depune pe interiorul vaselor de sânge, sub forma plăcilor de aterom, care îngustează în diferite grade vasele, putând duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic.

În mod normal, ficatul nostru ar produce suficient colesterol pentru buna funcționare a organismului. Există, totuși, situații în care produce în exces, din cauze genetice. Dar excesul are multe cauze, majoritatea putând să fie influențate și controlate de noi.

Astăzi se dozează din sânge patru produși: trigliceridele, colesterolul total, HDL-colesterolul, (cunoscut ca cel bun, care curăță vasele de sânge), LDL-colesterolul (considerat cel rău care se depune pe interiorul vaselor de sânge). Ultimele două fac parte din colesterolul total, iar trigliceridele sunt tot grăsimi importante pentru organism, luate din alimente, dar și sintetizate de el din alte surse energetice, cum ar fi carbohidrații și care la rândul lor, dacă sunt în exces, cresc și ele riscul cardiovascular.

Principalele cauze incriminate în creșterea colesterolului și a trigliceridelor sunt: alimentația, activitatea fizică, greutatea în exces,  stresul, fumatul, consumul unor medicamente dar și alcoolul, bolile asociate (diabetul zaharat, hipotiroidismul, pancreatita cronică care agravează orice dislipidemie).

Ce este de făcut?

Alimentația corectă ar trebui să furnizeze doar 20-30% din colesterolul total. Consumul exagerat de zahăr va determina creșterea trigliceridelor și depunerea lor în țesuturile adipoase, ducând la obezitate abdominală, considerată în sine, un factor de risc cardiovascular. Pentru normalizarea trigliceridelor trebuie să reducem și consumul de carne și lactate. Trebuie evitate prăjelile, dar și curele de slăbire drastice. În schimb, consumul zilnic  de legume, zarzavaturi, fructe ar trebui să fie sfinte.

Sportul trebuie să însoțească mereu o alimentație sănătoasă.

Surplusul de greutate, numit în primă fază suprapondere, iar mai apoi obezitate este un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat, iar pacientul obez prezintă de cele mai multe ori o formă de dislipidemie.

Stresul influențează negativ metabolismul lipidelor. Hormonii de stres eliberați, adrenalina și cortizolul, vor determina o creștere a sintezei de colesterol în ficat.

Cei mai mulți factori amintiți se pot influența prin schimbarea stilului de viață.

Gemoterapia - o soluție blândă și eficientă pentru normalizarea valorilor colesterolului și trigliceridelor

În minunata lume a gemoterapiei, în care mugurii și mlădițele tinere de plante produc vindecarea sau ameliorarea unor boli, găsim aliați de nădejde sub forma unor extracte care scad nivelul de colesterol și trigliceride.

Iată care sunt principalele extracte gemoterapice la care puteți apela:

  • Extractul din Sevă de Mesteacăn reduce nivelul colesterolului, fiind cunoscut ca redutabil detoxifiant și remineralizant. Poate fi opțiunea la debutul creșterii valorilor colesterolului, putând preveni stadiile inițiale ale aterosclerozei.
  • Extractul din muguri de Migdal este principalul gemoterapic recomandat pentru scăderea valorilor trigliceridelor.
  • Extractul din mlădițe de Măslin, care este cel mai bun remediu gemoterapic în hipertensiunea arterială, cu efecte dovedite și în scăderea colesterolului și a trigliceridelor.
  • Extractul din mlădițe de Rozmarin, hepatoregenerator, detoxifiant la nivel hepatic și biliar, este utilizat cu succes în caz de hipercolesterolemie și hipertrigliceridemie.
  • Extractul din muguri de Arțar este un inamic al litiazei biliare, diabetului și arteriosclerozei primare. Acesta are efect asupra valorilor ridicate de colesterol.
  • Extractul din muguri de Frasin este un drenor metabolic important, cu acțiune la nivel articular, renal și biliar, utilizându-se și în hipercolesterolemie.

Puteți alege să vă faceți propria schemă de gemoterapice (în funcție de problematica medicală urmărită), sau puteți alege un preparat gemoterapic complex, Polygemma 18 - Colesterol, care reunește componente cu efect dovedit în normalizarea valorilor colesterolului și trigliceridelor (Rozmarin, Măslin, Migdal). Se recomandă administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese – în cure de 2-3 luni.

Vindecarea de această boală a lumii moderne, depinde în mare măsură de noi, iar gemoterapia este un devotat aliat al nostru pe acest drum.

Medic primar Medicină de familie, specializare gemoterapie