logo EPG

Un antiviral al gemoterapiei - caprifoiul

Fitoterapia clasică nu a mizat pe efectele terapeutice ale Caprifoiului, în schimb în gemoterapie sunt cunoscute și apreciate efectele binefăcătoare ale extractului din mlădițe de Caprifoi de munte – Lonicera nigra – specie care crește spontan, la munte.

Caprifoiul a fost adus în atenția noastră în acest an de către cercetători chinezi, datorită căutărilor acestora de soluții eficiente în tratarea Covid – 19. Totul a pornit de la utilizarea Caprifoiului, de mii de ani, în medicina tradițională chineză, pentru prevenirea și tratarea unor afecțiuni respiratorii. Caprifoiul a fost folosit apoi și în secolul XXI pentru tratarea epidemiei SARS (sindromul respirator acut), care a afectat lumea în perioada 2000-2003. 

Cercetări științifice din 2014 au concluzionat că decoctul de Caprifoi, îmbogățit cu un microARN vegetal al acestei plante - MIR2911, ar putea inhiba replicarea unor virusuri gripale A (IAV), inclusiv H1N1, H5N1 și H7N9. Reluat în 2020, studiul a urmărit felul în care MIR2911 influențează virusul SARS-CoV-2. Au fost obținute rezultate încurajatoare, care susțin acțiunea antivirală a Caprifoiului, prin inhibarea replicării SARS-CoV-2 și accelerarea conversiei negative a pacienților infectați.

Cea mai cunoscută recomandare a gemoterapicului din mlădițe de Caprifoi este tusea și răgușeala din afecțiuni respiratorii acute sau cronice. La Plantextrakt se fabrică Extractul din mlădițe de Caprifoi și complexul gemoterapic Polygemma 3-Tuse, care conține pe lângă gemoterapicele de Carpen, Călin și Caprifoiul. S- a constatat că este bine tolerat în administrări lungi, timp de 2-3 luni, mai ales la pacienții suferinzi de afecțiuni respiratorii cronice, însoțite de tuse uscată sau umedă.

În laringită se recomandă asocierea cu Extract din muguri de Coacăz negru, iar în bronșită cu Extractul din muguri de Carpen. O recomandare interesantă este și cea de ameliorare a sughițului cronic, persistent, prin acțiune antispastică, în asociere cu Extractul din muguri de Smochin.

În plus, în literatura de specialitate din domeniul gemoterapiei, găsim și recomandarea Extractului din mlădițe de Caprifoi în gripă. Rezultatele cercetărilor științifice, realizate de către cercetătorii chinezi, ne orientează, odată în plus, să avem în vedere această recomandare pentru gemoterapicul de Caprifoi, pentru a susține organismul în efortul său de reechilibrare și vindecare și pentru a împiedica propagarea virusului din tractul respirator superior în plămâni.

Recomandarea în infecțiile respiratorii de etiologie virală este susținută și de celelalte arii de acțiune ale gemoterapicului de Caprifoi, precum ficatul și splina, a căror funcții le reechilibrează, cu recomandare și în caz de ficat sau splină mărite în volum (hepatomegalie, splenomegalie). Buna funcționare a ficatului, organ cheie în producţia de energie pentru organism, este esențială pentru refacerea din boală. În ce privește splina, acesta este un organ important pentru o bună imunitate a organismului, fiind responsabilă și cu producția de anticorpi.

În contextul actual, este important să amintim și acțiunea anxiolitică și slab sedativă, care completează efectele benefice ale gemoterapicului din mlădițe de Caprifoi.