logo EPG

 Rosmarinus officinalis MG=D1

Forma farmaceutică: macerat glicerinic

Organotropism: ficat, colecist, căi biliare, sistem reticulo-endotelial, suprarenală, sistem nervos central, gonade masculine şi feminine.

Electroforeza proteinelor serice: reglează stările de hiper-gama-globulinemie, creşte albuminele.

Acţiune farmacologică:

 • antiinflamatoare;
 • antioxidantă;
 • coleretică şi colagogă (drenor hepato-biliar);
 • hipocolesterolemiantă,
 • activatoare a metabolismelor (cu excepţia metabolismului glucidic);
 • antialergică (stimulare corticosuprarenală, cu creşterea şi activarea calitativă a 17-ceto-steroizilor);
 • antiaging - încetineşte procesele de senescenţă naturală;
 • stimulatoare cerebrală (euforizant, eutrofic);
 • reactivează circulaţia capilară a extremităţilor;
 • reduce stările de trombofilie generală;
 • creşte uşor tensiunea arterială;
 • creşte libidoul la femei şi bărbaţi.

Recomandări frecvente:
Vezică biliară şi ficat:
susţine buna funcţionare a ficatului şi a colecistului, ajută la scăderea nivelului colesterolului şi a trigliceridelor (dischinezie biliară cu hiper şi hipotonie; colecistite cronice, insuficienţă hepatică uşoară; tulburări ale circulaţiei periferice la hepatici), asocieri în obezitate ca laxativ şi colagog; ajută la reglarea valorilor tensiunii arteriale a hepaticilor; elimină factorii extrarenali de oligurie (ficat congestionat);
Sistem nervos central: stimulează memoria şi capacitatea de concentrare.

Alte recomandări: sindroame alergice, alergie alimentară, alergie hepato-digestivă,  arterioscleroză, andropauză şi menopauză, tendinţă la lipotimie, tulburări ale termoreglării.

Contraindicaţii, atenţionări: este recomandat la pacienţii cu epilepsie numai cu avizul medicului. La hipertensivi doza se va stabili prin tatonare. Nu se administrează după orele 18, datorită acțiunii stimulante cerebrale.

Observație: extractele gemoterapice se recomandă, în general, în scheme terapeutice ce conțin 3-4 extracte, care acoperă mai multe aspecte ale specificului patologiei respective și nu înlocuiesc medicația specifică.

Mod de administrarevezi prospect produs

Intră în compoziția formulelor complexe gemoterapice:
Polygemma 2 – Căi biliare, Polygemma 8 – Astenie psiho-fizică și memorie, Polygemma 18 - Colesterol

Profil fitochimic și relație compoziție-acțiune biologică
Departament Cercetare Plantextrakt

Extractul din mlădițe de Rozmarin este un produs complex, având compuși bioactivi hidro- și lipofili. Fracțiunea hidrofilă a extractului conține polifenoli din subclasa flavonoidelor – luteolină și luteolin-7-glucozidă, precum și derivați de acid cafeic – acid rozmarinic și acid clorogenic. Luteolina imprimă extractului efect antiinflamator prin inhibarea sintezei de prostaglandină D2; antialergică prin inhibarea activării mastocitelor, a eliberării histaminei și a sintezei de leucotriene; antidepresivă de tip IMAO-A. Luteolina are și potențial de inhibare a aromatazei, o enzimă implicată în proliferarea celulelor neoplazice. Luteolina susține și efectul hepatoprotector al extractului, observându-se scăderea nivelului enzimelor hepatice (ALT), dar și prin efect hipolipemiant, scăzând trigliceridele și LDL-colesterolul. Fracțiunea lipofilă este bogată în 1,8-cineol (sau eucaliptol) cu efect antiinflamator, antiproliferativ, antifungic, hepatoprotector. Eucaliptolul inhibă formarea de prostaglandine și citokine proinflamatorii, scade nivelul seric al trigliceridelor, sinteza de colagen ajutând la buna funcționare a ficatului.”

Conf. dr. chim. farm. Olah Neli

Bibliografie
1. Ledoux Frank and Gueniot Gerard. Phytembryotherapy: The Embryo of Gemmotherapy, Editions Amyris, Spain, 2012.
2. Fernando Pitera. Compendiu de gemoterapie clinica, Tipografia Muntenia, 2003.
3. Andrianne, F. Treatise on Gemmotherapy: The Therapeutic Use of Buds; Editions Amyris: Bruxelles, Belgium, 2012.
4. Nicoletti, M., Piterà, F. Gemmoterapia. Fondamenti Scientifici Della Moderna Meristemoterapia; Nuova Ipsa Editore: Palermo, Italy, 2018.