logo EPG

Piperul-călugărului (vitex agnus castus) este o plantă utilă în restabilirea echilibrului hormonal feminin.
Nivelurile ridicate de prolactină, dezechilibrele hormonului de stimulare foliculară şi ale celui luteinizant, LH, pot inhiba ovulaţia şi ciclul menstrual. Piperul-călugărului poate fi un remediu util pentru tratarea sindromului premenstrual (SPM) și a tulburărilor menstruale.
Vitex agnus castus, numit și piperul-călugărului, este cel mai frecvent utilizat ca remediu pentru probleme de menstruație și pentru capacitatea sa de a regla sistemul reproducător feminin.

Piperul-călugărului ușurează simptomele sindromului premenstrual (constipația, iritabilitatea, migrenele, durerea și sensibilitatea sânilor, stările depresive). Cercetătorii cred că vitexul funcționează prin scăderea nivelului hormonului prolactină. Acest lucru ajută la reechilibrarea altor hormoni, inclusiv estrogenul și progesteronul, reducând astfel simptomele sindromului premenstrual.

Efectele de echilibrare hormonală pe care le are vitex agnus castus pot ajuta, de asemenea, la ușurarea simptomelor menopauzei; inclusiv o stare de spirit mai bună și un somn mai bun.

Vitex poate îmbunătăți fertilitatea femeilor datorită efectului său posibil asupra nivelului de prolactină.