logo EPG

Susținerea organismului iarna, prin gemoterapie și fitoterapie

Fiecare anotimp are frumusețea și particularitățile lui. Pentru a ne bucura de fiecare anotimp în parte, organismul nostru are nevoi diferite, pe care, dacă reușim să le îndeplinim, rezultă cea mai bună adaptare și eficiență în viața de zi cu zi.

Adaptarea la frig

Pentru persoanele friguroase, o cură de 1-2 luni cu extracte gemoterapice poate face iarna mai ușor de trecut.

În funcție de vârstă, adăugați la Extractul din muguri de Coacăz negru (cu acțiune țintită pe suprarenale, realizând creșterea rezistenței organismului la frig), 1sau 2 gemoterapice:
Copii: Extract din muguri de Coacăz negru – dimineața, iar în cursul zilei, Extract din muguri de Porumbar (pentru copii slăbuți, fără poftă de mâncare) sau Extract din muguri de Cătină (pentru copii suprasolicitați la școală și care răcesc frecvent) și Extract din mlădițe de Măceș (vitaminizează, crește imunitatea) .
Adulți: Extract din muguri de Coacăz negru – dimineața, iar în cursul zilei Extract din muguri de Arin negru și Extract din muguri de Stejar (revitalizează oraganismul).
Vârstnici: Extract din muguri de Coacăz negru– dimineața, iar în cursul zilei Extract din muguri de Arin negru și Extract din mlădițe de Sequoia (gemoterapicul vârstei a treia).

Susținerea rinichilor

Rinichii sunt principala sursă de vitalitate, energie și căldură. Energia este preluată de la această sursă în timpul perioadelor de stres și anxietate sau când organismul are nevoie să facă față unui mediu dificil. Pe perioada iernii, este foarte important să se mențină rinichii sănătoși.
Se pot asocia într-o cură de iarnă, Extract din mlădițe de Merișor, Extract din mlădițe de Ienupăr, Extract din muguri de Frasin (Merișor dimineața, Ienupăr la prânz și Frasin seara, câte 2 ml) sau se face cura cu Polygemma 12 - rinichi detoxifiere. În cazul unei infecții urinare, apelați de la primele semne la Polygemma 7- căi urinare.

Atenție la alimentație!

O altă problemă care apare în perioada rece este consecința alimentației mai ”grele”, cu mai multe grăsimi și proteine animale, mai puține crudități. Pentru persoanele care prezintă (mai ales după sărbători) creștere în greutate, creșterea valorilor colesterolului, ale acidului uric, este recomandată asocierea dintre Extractul de muguri de Frasin dimineața și Extractul din mlădițe de Măslin seara, câte 3 ml din fiecare, timp de 4-5săptămâni.

Lipsa de mișcare

Pentru unii dintre noi, lipsa de mișcare are evidente consecințe nedorite: ne simțim greoi, reținem apă, mâinile și picioarele sunt mai umflate și amorțite, eventual mai reci. O componentă a organismului care suferă în lipsa mișcării și căreia nu îi prea acordăm atenție este sistemul limfatic: o rețea de ”canale” în organism, în care se adună majoritatea toxinelor până sunt eliminate. Pentru funcționarea lui optimă este nevoie și de mișcare și de funcționarea bună a rinichilor (aceștia ”suferă” iarna datorită frigului) și de aport de vitamine din surse naturale. Un drenaj limfatic poate fi binevenit și se realizează cu Extractul din mlădițe de Lemn câinesc, câte 3 ml de 2 ori pe zi, timp de o lună.
Puteți asocia ședințe de drenaj limfatic, pentru un efect maxim. Atenție! Practicat în mod corect drenajul limfatic nu doare, este o terapie blândă.

Cura cu antioxidanți

Nevoia de antioxidanți a organismului este permanentă, mai ales pentru persoanele obosite, cu patologii cronice sau suprasolicitate.
Extractul de Orz verde este o sursă naturală de superoxid dismutază (SOD), enzima ce reduce rata distrugerii celulelor de către radicalii liberi (oxidril). Este recomandat pentru întărirea și fortifierea organismului, creșterea rezistenței la infecții, încetinirea proceselor de îmbătrânire.
Extractul din semințe de Viță de vie este obținut din semințe de struguri roșii - protejează împotriva poluării, protejează și regenerează inima și vasele de sânge (indicat ca adjuvant în patologii cronice), are efect antiaging.

Oase puternice

MenaQ7 - Vitamina K2 naturală - conține vitamina K2 și vitamina D3 - ajutând la folosirea eficientă a calciului în organism și la menţinerea sănătăţii oaselor.
Este indicat în caz de demineralizări osoase, în special femeilor la premenopauză și menopauză (în asociere cu Polygemma 9 femei 50+), dar și bărbaților la andropauză (în asociere cu Polygemma 10 bărbați 50+).
Este indicat și copiilor pentru formarea unor oase sănătoase, în asociere cu Extract din muguri de Brad și extract din muguri de Mesteacăn.

Răceală și tuse

În trusa de urgență de acasă, este bine să avem câteva produse naturale, fito-gemoterapice, recomandate de a fi folosite de la primele semne de răceală sau gripă:
Copii: Imunorezistan junior, Energotonic junior Sinusuri, Energotonic junior Tuse seacă și productivă;
Adulți: Imunorezistan forte, Polygemma 4 - sinusuri, Polygemma 3 - tuse.

Dacă primele semne de răceală sunt însoțite și de iritație în gât, asociați și pastilele gumate pentru gât Fiorda sau Fiorda Junior. Acestea vor susține refacerea integrității mucoaselor gurii și gâtului, efect completat și de cel de creștere a imunității locale.

Este important să ne revenim cât mai complet dintr-o răceală, iar convalescența necesită odihnă și de asemenea poate fi ajutată cu remedii gemoterapice: Extract din muguri de Porumbar sau Polygemma 17 - imunitate.

Dureri / traumatisme articulare

Frigul accentuează de multe ori durerile articulare, mai ales în caz de patologie osteoarticulară (diferite forme de reumatism, artrite, artroză, gută etc). Pentru a ne proteja, putem folosi preventiv Polygemma 14 articulații detoxifiere.
Dacă apar durerile articulare sau în caz de traumatisme, cu reducerea mobilității, dificultăți de mișcare, ne vor ajuta Artrophyt soluție ce conține extracte naturale antiinflamtoare de Gheara diavolului, cei de Jawa, gemoterapic din scoarță de Salcie (contraindicat persoanelor cu ulcer gastric/duodenal) și local Atrophyt cremă (cu extracte de Gheara diavolului, Arnică, Tătăneasă, sare de Bazna).

Oboseală, anxietate, insomnie

Lipsa de somn, suficient ca durată și calitate, combinată cu lumina mai puțină din timpul iernii, diminuă energia, dar și funcționarea sistemului imun. De multe ori, o răceală apare pe fondul unei stări de oboseală, de nesomn sau de emoții negative!
Când treceți prin perioade mai solicitante, susțineți vitalitatea organismului cu Polygemma 8 astenie psiho-fizică și memorie.
Pentru a reduce anxietatea, agitația, nervozitatea, iritabilitatea, Anxin (extracte de Sunătoare, Passiflora și Ceai verde) este o opțiune de abordare eficientă, cu doar 1 sau 2 capsule pe zi.
În cazul insomniei o opțiune poate fi Extractul din muguri de Tei argintiu, ce poate fi folosit de adulți și copii.

Chiar dacă afară este mai puțină lumină și căldură, putem compensa cu mai multă bucurie și lumină în interiorul nostru. Iarna este considerată o perioadă de interiorizare, de ”povești la gura sobei”, de vin fiert cu scorțișoară și aduceri aminte… în care adunăm energie și facem planuri pentru întregul an.

Medic de familie