Sănătatea oaselor este foarte importantă pentru funcționarea optimă a întregului organism. Sistemul osos oferă structură, protejează organele interne și are rol de fixare a sistemului muscular. Dorința de a avea un sistem osos sănătos ne preocupă pe toți, de la mic la mare.
Care sunt vitaminele importante pentru oase?
Rolul esențial al vitaminelor în organism este cunoscut, chiar dacă acesta a fost minimalizat cu secole în urmă. Începând cu vitamina A și continuând cu vitaminele din complexul B și vitaminele D, E, K etc., toate sunt nutrienți esențiali cu rol în menținerea barierei de apărare, creșterea rezistenței la infecții, implicarea în procesele de oxidare și aterogeneză. Un rol important în ceea ce privește menținerea sănătății oaselor îl deține Vitamina K2.
Pierderea osoasă și tendința oaselor de a deveni mai fragile are loc în mod natural odată cu înaintare în vârstă, dar cu un aport suficient de vitamine, în special vitamina K2, această pierdere poate fi într-adevăr încetinită.
Ce sunt vitaminele K?
Vitaminele K sunt un grup de vitamine liposolubile. Cele mai importante două forme găsite în alimente sunt vitamina K1 (filochinonă) și vitamina K2 (menachinonă). Vitamina K1 este cunoscută pentru rolul său în coagularea sângelui. Vitamina K2 contribuie, de asemenea, la coagulare, dar, mai important, este o formă nou recunoscută pentru rolul său esențial în construirea și menținerea oaselor puternice, precum și inhibarea depozitelor de calciu în artere și vasele de sânge.
Ce este paradoxul calciului?
O cantitate mică de calciu poate duce la oase friabile, iar o cantitate mai mare îmbunătăţeşte sănătatea oaselor, dar duce la calcifierea arterelor, rezultând o proastă circulaţie a sângelui, cu creşterea riscului de evenimente cardiovasculare. Acest efect este cunoscut sub numele de „paradoxul calciului“.
Este un fapt dovedit că persoanele care suferă atât de boli cardiovasculare, cât şi de osteoporoză prezintă o lipsă de calciu. Calciul a fost găsit depozitat pe pereţii vaselor de sânge, astfel arterele au devenit rigide şi fragile. De asemenea, calciul insuficient în oase a afectat rezistenţa şi densitatea acestora. Prin urmare, nu este suficient a se consuma cantitatea necesară de calciu, fiind nevoie şi de o distribuire şi utilizare corespunzătoare a acestuia.
Nu că ar avea legătură cu paradoxul calciului, dar un paradox interesant se regăsește și în versurile lui Adrian Păunescu, pe muzica lui Walter Ghicolescu “Paradox sau greșeală”, o piesă interesantă de ascultat în mașină sau acasă: https://www.youtube.com/watch?v=GCnkFy47xtw
Care sunt proprietățile Vitaminei K2?
Vitamina K2 are proprietăți de reducere a calcifierilor de pe pereții arteriali și de activare a mecanismelor de legare a calciului la nivelul matricei osoase.
Conform studiilor, calcifierea arterelor și lipsa calciului din oase poate fi un rezultat al insuficienței de vitamina K2 în urma unui regim alimentar neadecvat.
Un aport alimentar insuficient de vitamina K2 crește riscul de:
- depunere a calciului la nivelul arterelor, ducând la artere inelastice, rigide
- legare ineficientă a calciului în oase, ducând la oase fragile
Care sunt sursele de vitamina K2?
Vitamina K2 naturală este produsă de diferite specii de bacterii. Alimentele fermentate, precum brânza și laptele covăsit sunt alegeri bune ca sursă naturală de vitamina K2. Aceste alimente au însă un nivel relativ scăzut de vitamina K2, necesitând un consum mare pentru a acoperi necesarul.
Cea mai bună sursă de vitamina K2 este mâncarea tradițională japoneză, Natto, obținută din soia fermentată. Acest fel de mâncare este neobișnuit de bogat în vitamina K2 naturală (menaquinonă 7 – MK7). În numeroase studii, consumul de Natto din Japonia a fost asociat cu îmbunătățirea concentrației de vitamina K2 din organism și cu sănătatea oaselor și arterelor.
În lumea vestică acest fel de mâncare nu se prea găsește în magazine și nu este preferat din cauza mirosului și gustului ciudat pe care îl are. Dar vorba aia…ne place usturoiul dar nu îl consumăm pentru că nu-i așa, miroase urât…
Vitamina K2, sau MK7 din Natto → Biodisponibilitate maximă, Bioactivă
S-a demonstrat că vitamina K2, sau MK7 din Natto se absoarbe în totalitate și rămâne în sânge pentru un timp îndelungat, fiind astfel mult mai disponibilă pentru toate țesuturile când este nevoie. Este singurul supliment de vitamină K care s-a demonstrat că este eficient în limitele dozei zilnice recomandate.
Dovezi științifice ale beneficiilor vitaminei K2 naturale, sau MK7 Natto
- Pacienții cu fractură de col femural au o concentrație foarte scăzută de vitamine K în sânge. Aceasta a fost o primă constatare care sugera o asociere între nivelul scăzut de vitamine K și sănătatea osoasă precară1.
- Concentrația scăzută de vitamine K în sânge este corelată cu o sănătate precară a oaselor și cu o creștere a riscului de osteoporoza și de fractură de șold2.
- Tot mai multe dovezi indică un rol semnificativ al vitaminei K în metabolismul osos și în osteoporoză. În acest studiu, s-a constatat o mare diferență geografică în ceea ce privește nivelurile serice de vitamina K2 (menachinona-7; MK-7) la femeile aflate la postmenopauză3.
- Alimentația cu Natto poate ajuta la prevenirea evoluției osteoporozei. Cei trei ani de studiu efectuat pe 944 femei (cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani) leagă consumul de MK-7 de limitarea pierderii densității minerale osoase4.
- Aportul de vitamina K2 duce la creșterea densității minerale osoase și a rezistenței oaselor la femeile aflate la post-menopauza5
- Vitamina K2 naturală sub formă de MK-7 din Natto este mult mai eficientă decât cea sintetică, la aceeaşi doză.
- Un status mai bun al vitaminelor K în organism reduce riscul fracturilor de șold. A fost arătată intercorelația dintre incidența fracturilor de șold și aportul de calciu, magneziu, vitamina D și vitamina K7.
- Concentratia de vitamina K este asociată cu activitatea metabolică a celulelor formatoare de țesut osos la copii8.
Și unde găsim vitamina K2???? → În MenaQ7 Vitamina K2 naturală
MenaQ7 conține vitamina K2 naturală și vitamina D3, care contribuie la o absorbție și procesare normală a calciului, pentru menținerea sănătății sistemului osos.
Vitamina D3 contribuie la absorbția normală a calciului și fosforului, menține concentrația normală de calciu în sânge, sănătatea dinților și funcționarea normală a sistemului imunitar.
Vitamina K2 naturală (menachinonă-7) provine din Natto, un produs alimentar tipic japonez, bogat în vitamina K2 naturală (menachinonă-7) și care se obține prin fermentarea soiei (cu Bacillus subtilis natto).
- Hart JP, Catterall A, Dodds RA, Klenerman L, Shearer MJ, Bitensky L, Chayen J. Circulating vitamin K1 levels in fractured neck of femur. Lancet. 1984 Aug 4;2(8397):283. doi: 10.1016/s0140-6736(84)90321-0. PMID: 6146829.
- Luukinen H, Käkönen SM, Pettersson K, Koski K, Laippala P, Lövgren T, Kivelä SL, Väänänen HK. Strong prediction of fractures among older adults by the ratio of carboxylated to total serum osteocalcin. J Bone Miner Res. 2000 Dec;15(12):2473-8. doi: 10.1359/jbmr.2000.15.12.2473. PMID: 11127212.
- Kaneki M, Hodges SJ, Hosoi T, Fujiwara S, Lyons A, Crean SJ, Ishida N, Nakagawa M, Takechi M, Sano Y, Mizuno Y, Hoshino S, Miyao M, Inoue S, Horiki K, Shiraki M, Ouchi Y, Orimo H. Japanese fermented soybean food as the major determinant of the large geographic difference in circulating levels of vitamin K2: possible implications for hip-fracture risk. Nutrition. 2001 Apr;17(4):315-21. doi: 10.1016/s0899-9007(00)00554-2. Erratum in: Nutrition. 2006 Oct;22(10):1075. Hedges, S J [corrected to Hodges, S J]. PMID: 11369171.
- Ikeda Y, Iki M, Morita A, Kajita E, Kagamimori S, Kagawa Y, Yoneshima H. Intake of fermented soybeans, natto, is associated with reduced bone loss in postmenopausal women: Japanese Population-Based Osteoporosis (JPOS) Study. J Nutr. 2006 May;136(5):1323-8. doi: 10.1093/jn/136.5.1323. PMID: 16614424.
- Huang, ZB., Wan, SL., Lu, YJ. et al. Does vitamin K2 play a role in the prevention and treatment of osteoporosis for postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoporos Int 26, 1175–1186 (2015). https://doi.org/10.1007/s00198-014-2989-6
- Schurgers LJ, Teunissen KJ, Hamulyák K, Knapen MH, Vik H, Vermeer C. Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood. 2007 Apr 15;109(8):3279-83. doi: 10.1182/blood-2006-08-040709. Epub 2006 Dec 7. PMID: 17158229.
- Yaegashi Y, Onoda T, Tanno K, Kuribayashi T, Sakata K, Orimo H. Association of hip fracture incidence and intake of calcium, magnesium, vitamin D, and vitamin K. Eur J Epidemiol. 2008;23(3):219-25. doi: 10.1007/s10654-008-9225-7. Epub 2008 Jan 24. PMID: 18214692.
- Marieke Van Summeren MJ, van Coeverden SC, Schurgers LJ, Braam LA, Noirt F, Uiterwaal CS, Kuis W, Vermeer C. Vitamin K status is associated with childhood bone mineral content. Br J Nutr. 2008 Oct;100(4):852-8. doi: 10.1017/S0007114508921760. Epub 2008 Feb 18. PMID: 18279558.