Stim deja ca propolisul produs de albine transformă stupul într-o adevărată cetate de rezistenta. Albinele folosesc propolisul ca mijloc de apărare împotriva mucegaiurilor, a microbilor, pentru mumificarea intrușilor din stup, proces ce nu permite putrezirea lor, dar și pentru căptușirea pereților stupului, proces ce nu permite formarea curenților de aer1.
Ce este propolisul?
Propolisul este o substanță preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere ale copacilor, la care adaugă ceară și secreții proprii1.
Potențialul biologic al propolisului și unele aplicații terapeutice au fost intens cercetate, folosind probe de propolis din diferite regiuni geografice, explorând și rolul constituenților săi1.
Care este compoziția chimică a propolisului?
În general, propolisul brut este compus din aproximativ 50% rășini, 30% ceară, 10% ulei volatil, 5% polen și 5% din diferiți compuși organici. Mai mult de 300 de constituenți au fost identificați în probe diferite. Proporțiile diferitelor substanțe prezente în propolis depind de locul și timpul de colectare1.
Compușii fenolici, esterii, flavonoidele, terpenele, beta-steroizii, aldehidele aromatice și alcoolii sunt compușii organici importanți prezenți în propolis2. 12 flavonoide diferite: pinocembrin, acacetină, crizină, rutozidă, luteolină, kaempferol, apigenină, miricetină, catehină, naringenină, galangină și cvercetină; 2 acizi fenolici: acidul cafeic și acidul cinamic; și 1 derivat de stilben numit resveratrol au fost identificați în extracte de propolis2.
Propolisul conține vitamine importante și minerale utile: vitaminele B1, B2, B6, C și E si mineralele magneziu (Mg), calciu (Ca), potasiu (K), sodiu (Na), cupru (Cu), zinc (Zn), mangan (Mn) și fier (Fe)2.
Care sunt aplicatiile propolisului?
Propolisul și extractele sale au numeroase aplicații în tratarea diferitelor boli2.
Proprietățile foarte cunoscute ale propolisului sunt: antiseptica, antiinflamatoare, antioxidanta, imunomodulatoare2.
Bibliografie:
- Vijay D. Wagh, "Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacologicatitlul Potentials", Advances in Pharmacological and Pharmaceutical Sciences, vol. 2013, Article ID 308249, 11 pages, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/308249
- Visweswara Rao Pasupuleti, Lakhsmi Sammugam, Nagesvari Ramesh, Siew Hua Gan, "Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits", Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2017, Article ID 1259510, 21 pages, 2017. https://doi.org/10.1155/2017/1259510