logo EPG

Insolația și alergia solară

Vara, soarele poate aduce și unele neplăceri, în special pentru persoanele cu pielea sensibilă, care fac așa-numitele alergii solare. La modă sunt cremele cu protecție solară, dar nu sunt sigure și nu sunt nici sănătoase. Puteți lua în considerare extractele gemoterapice, ca opțiune de administrare internă care și-a dovedit eficiența.

Insolația are ca simptome: cefalee, amețeli, greață și înroșirea excesivă a feței.

În situațiile grave apar vărsături, crampe musculare, delir. Organismul este supraîncălzit și nu mai reușește  să-și regleze temperatura prin mecanismele specifice.
Primul ajutor este aducerea pacientului într-o cameră răcoroasă, îl așezăm cu capul mai jos decât picioarele, îl hidratăm și îi aplicăm comprese reci pe membre.
Tot ca  prim ajutor este tratamentul cu extract de muguri de Coacăz negru, câte  2ml, de repetat la 2 ore, câteva administrări.
Coacăzul negru se asociază cu:
Extract de muguri de Arin negru, care are și acțiune tonifiantă asupra sistemului vascular arterial. Se administrează câte 2ml în puțină apă, înainte de masă.
Extract gemoterapic din scoarță de Salcie –cu acțiune antiinflamatorie și antipiretică, câte 2ml o dată pe zi.
Putem administra și Extract din muguri de Smochin atunci când există fenomene neuro-vegetative și tulburări digestive, câte 2 ml de 2-3  ori pe zi.
De ajutor poate fi și Extractul din mlădițe de Măceș - cu acțiune antiinflamatorie, antialergică și antimigrenoasă.

Alergia solară este afecțiunea caracterizată prin apariția unor reacții cutanate în urma expunerii la soare.

Erupția (roșeața) dă senzația de mâncărime, iar dacă este mai severă poate provoca urticarie, vezicule sau pustule cu prurit intens. Buzele pot fi crăpate și uscate. Erupția  poate apare și în zona obrajilor, a gâtului, a brațelor, mâinilor (zone mai expuse la soare).
Simptomele pot să dispară în câteva zile după încetarea expunerii la soare și prin administrarea de gemoterapice.
Prima opțiune în acest caz este:
Extractul din muguri de Coacăz negru, care are acțiune antialergică (un “cortizon” natural), antiinflamatoare și este și un drenor universal (eliberează toxinele din organism). Se administrează câte 2 ml dimineața, preferabil între orele 8-10, în puțină apă, cu jumătate de oră înainte de masă, asociat cu
Extract din muguri de Smochin - ce are acțiune calmantă la nivel neurovegetativ și favorizează cicatrizarea leziunilor de pe piele. Se administrează câte 2 ml de 2 ori pe zi, dimineața și seara.
În funcție de tipul și gravitatea leziunilor de pe piele, mai puteți administra și
Extract din muguri de Platan, cu acțiune antiinflamatoare cutanată, care ajută la ameliorarea inflamației pielii în urticarie, pentru leziunile uscate. Se administrează câte 2 ml o dată pe zi, în puțină apă.
Dacă există o erupție veziculoasă sau pustuloasă, de administrat:
Extract de muguri de Ulm, un dermatoprotector, remediu pentru starea inflamatorie în faza exudativă, ce se administrează câte 2ml o dată pe zi, în puțină apă, înainte de masă.
Pentru ameliorarea mâncărimii de la nivelul pielii se poate administra Extractul de muguri de Nuc, cu acțiune antiinflamatorie și cicatrizantă - se iau câte 2 ml, de 2 ori pe zi.

Să aveți o vară minunată, fără incidente sau neplăceri datorate soarelui!

Medic primar Medicină internă