fbpx

logo EPG

Îngrijirea pielii, cel mai mare organ al corpului

Problemele care apar pe piele, dacă nu sunt ”grave”, ne deranjează de cele mai multe ori doar estetic. Dar, întotdeauna există și o abordare medicală în aceste cazuri: tot ce apare pe piele reflectă starea de sănătate sau boală, de dereglare la un anumit nivel în organism.

Multe tratamente, urmate mai ales ”din auzite”, au ca scop dispariția leziunilor de pe piele. Este important să înțelegem de ce a apărut o anumită leziune pe piele, mai ales dacă se repetă: poate fi un semn că organismul are nevoie de o detoxifiere (prin piele se elimină multe toxine); sau că imunitatea este scazută la nivelul pielii (inclusiv faptul că spălăm pielea prea mult o sensibilizează, devenind mai receptivă la microbi).

Pielea este cel mai mare organ al corpului și totodată şi cel mai mare organ de eliminare, fiind numită şi “al treilea rinichi”. Zilnic, prin transpiraţie și descuamare, se elimină multe deșeuri/toxine. Dacă blocăm această cale de eliminare, toxinele se vor acumula în organism și vor genera probleme cu consecințe mai profunde.

Funcțiile pielii

Pielea îndeplinește multe roluri vitale, atât ca barieră cât și ca reglator între lumea exterioară și interiorul corpului.

 • Asigură protecţia organismului faţă de agenţii externi;
 • Participă la termoreglare;
 • Receptorii cutanaţi sunt specializaţi pentru stimuli de căldură, frig, presiune, atingere, durere, cu rol important în viața de zi cu zi;
 • Permite absorbţia radiaţiilor UV şi a oxigenului, dar şi a unor substanţe toxice;
 • Rol în comunicarea diferitelor emoţii, mânie, bucurie – care pot fi reflectate prin schimbarea culorii pielii, prin mirosul caracteristic emanat de glandele sudoripare etc.

Bolile de piele pot avea cauze virale, bacteriene, fungice, autoimune, metabolice etc, fiecare necesitând pe lângă tratamentul local și pe cel al bolii de bază.

Gemoterapice cu acțiune la nivelul pielii

Extractul din mlădiţe de Cedru este eficient în manifestări de tip piele uscată, întărită, îngroșată: piele ridată, deshidratată, bătături, dermatoze și eczeme uscate, psoriazis, boli cu cornificație/îngroșare excesivă a pielii.
Extractul din muguri de Ulm este recomandat în caz de leziuni umede pe piele, piele grasă, lucioasă, leziuni cu vezicule (herpes), sau care supurează.
Extractul din muguri de Nuc este unul din ”antibioticele” gemoterapiei, asociat întotdeauna când avem o leziune infectată pe piele.
Extractul din muguri de Platan este unul din cele mai folosite gemoterapice în problemele de piele datorită efectului antiinflamator cutanat și de drenor al pielii; orice leziune are ca substrat inflamația, deci Platanul va fi de ajutor; poate fi folosit în diferite tipuri de urticarie, acnee, psoriazis, eczeme, dermatite, pete pe piele – vitiligo; de asemenea în afecțiuni la nivelul ochiului: blefarite (inflamatii pe marginea pleoapelor); orjelet/urcior, chist palpebral, șalazion.

Polygemma 13 piele detoxifiere asociază muguri de Platan, Nuc și sevă de Mesteacăn, cu multiple avantaje:

 • Protejează pielea, reglează secrețiile la nivelul pielii, sprijină procesul natural de detoxifiere cutanată.
 • Protejează pielea pe perioada expunerii la soare
 • Recomandată în acnee, eczeme, dermatite, dermatoze, pete pe piele, vitiligo, infecții sau chisturi ale pleoapelor, etc
 • Efecte benefice în caz de piele inelastică, lipsită de strălucire, în celulită; după pierdere în greutate pentru refacerea elasticității pielii
  Se administrează câte 2 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la prânz, înainte de mese, diluaţi în puţină apă - cure de 2 luni, repetate la nevoie, realizându-se o detoxifiere preponderant la nivel cutanat, dar şi la nivel renal.

Câteva recomandări:

Acnee: Polygemma 13 - piele detoxifiere; dacă este legată de tulburări de ciclu la tinerele fete, se asociază cu mlădite de Zmeur;

Alergie solară: Polygemma 13- piele detoxifiere și Extract din muguri de Smochin.

Nu uităm în această perioadă antioxidanții – ex. Extract de Orz verde.

Abces, furuncul: extracte din muguri de Nuc, Ulm și Smochin;

Psoriazis: schemă de început: mlădițe de Cedru, muguri de Nuc, radicele de Secară timp de 2 luni şi se poate continua cu Polygemma 13 - piele detoxifiere încă 2 luni.

Prurigo senil: Extracte din mlădițe de Cedru, mlădițe de Sequoia, muguri de Tei argintiu.

Sfaturi utile: pentru o piele curată, sănătoasă, elastică sunt importante:

 • Hidratarea corespunzătoare a organismului;
 • Protecție împotriva razelor UV;
 • Alimentație bogată în vitamine și minerale;
 • Somn suficient, odihnitor (”somnul de frumusețe”);
 • Detoxifiere periodică a pielii, mai ales pentru persoanele cu piele sensibilă;
 • Evitați fumatul - determină îmbătrânirea prematură și îngălbenirea pielii;
 • Demachiere zilnică, de preferință, înainte de culcare.