fbpx

logo EPG

DUREREA DE URECHE  - de la simptome minore la afecțiuni grave

Durerea de ureche anunță de cele mai multe ori începerea stagnării în sistemul limfatic.

Multe dintre simptomele urechii anunță, de fapt, afectări de diferite grade ale rinichilor, aceștia fiind organele cele mai importante ale eliminării reziduurilor de la nivel celular – cu alte cuvinte, organele prin care întregul sistem limfatic al corpului se curăță.

Cauze emoționale și fizice

Stresul, frica, trăirile puternice, chiar și bucuria foarte intensă, pot afecta suprarenalele, ”glandele de stres” situate deasupra rinichilor și să le afecteze funcția. Dar și cauze fizice, precum alimentația nesănătoasă, oboseala, poluarea (substanțe chimice, gaze, radiații etc) pot încetini filtrarea renală.

Durerile de ureche sunt simptome frecvent întâlnite la copii

La ei – semnalele de ”înfundare” ale sistemului limfatic sunt foarte rapide și intense - de la secreții nazale, strănut și tuse care nu se mai opresc, până la dureri de ureche, ochi înroșiți și erupții pe piele.
Constipația poate reprezenta una dintre cauze. Verificați la copilul care se plânge de durere de ureche dacă a ieșit sau nu cu scaunul în ziua respectivă. Adesea, veți putea trata durerile de ureche cu câteva prune uscate și un pahar cu apă, plus cel mult un supozitor cu glicerină.

Datorită stagnării limfatice din zona capului – orice durere în această zonă este un semn de pericol

Dacă o simplă otită catarală (doar o inflamație a țesuturilor) poate fi tratată cu puțin ulei cald aplicat în ureche (căldura ajută la îndepărtarea temporară a stagnării limfatice) sau cu un preparat natural care are și acțiune antiinflamatoare ( de tipul Mullein Oil – picături otice cu extract de Lumânărică) – boli mai grave precum o otită supurată (puroi în ureche) sau o complicație precum mastoidita (o afectare a osului din dreptul urechii) sunt considerate grave și periculoase.

În zona capului există atâtea organe importante și vitale – dintre care amintim doar organele de simț, sistemul endocrin (glanda hipofiză - pituitara și epifiză – pineala) și sistemul nervos central (creierul și trunchiul cerebral) – cu tot cu vasele de sânge și nervii aferenți. Stagnarea limfatică înseamnă presiune pe oricare dintre aceste componente și punerea în pericol a multor funcții ale corpului.

Durerea de ureche este o alarmă pentru oricine, pentru copii și pentru adulți

Tratamentul ei se impune rapid, întrucât creșterea durerii se poate produce foarte repede.

Principalele gemoterapice care ajută la echilibrarea simptomelor din zona urechilor sunt Extractul din mlădițe de Măceș, Extractul din muguri de Coacăz negru, Extractul din muguri de Mesteacăn argintiu și Extractul din muguri de Scoruș.
Alături de proprietățile anti-inflamatorii ale preparatelor– Scorușul are și acțiune de drenaj limfatic. Dar pentru a fi eficient în durerea de ureche – Scorușul trebuie asociat cu un remediu de drenaj renal, precum Extractul din mlădițe de Afin. Dacă veți administra Scoruș fără să-l asociați cu un produs de drenaj renal, de cele mai multe ori simptomele se intensifică (durerea crește) și poate apare febra.

Manifestări la adulți

La adulți nu mai apar simptome precum ”dureri de ureche” decât în puține situații, pentru că cei mai mulți adulți au deja o stagnare limfatică avansată – depozitele de mucus din zona capului din ce în ce mai compacte.

Și atunci, cei mai mulți dintre adulți prezintă alte simptome ale urechilor – precum ”zgomote în urechi” – de diferite feluri – numite medical ”tinnitus”. Pentru aceste situații, vă recomand cure de lungă durată, 2-3 luni, cu gemoterapice de Scoruș și Călin, alternativ cu gemoterapic din muguri de Ginkgo biloba. Când urechea este afectată, odată cu reducerea sau chiar pierderea auzului, la una sau ambele urechi – apar și afectări ale echilibrului (întrucât în interiorul urechii există și structuri specializate în coordonarea mișcării și menținerea echilibrului).

Stilul de viață sănătos reprezintă partea esențială a refacerii sănătății. Produsele naturale sunt ajutoare inestimabile în susținerea eforturilor de detoxifiere, în ajutarea rinichilor să-și reia funcțiile blocate și în sprijinirea organismului să elimine reziduurile acumulate în perioade îndelungate de stagnare.

Medic primar sănătate publică
Compentențe în homeopatie, gemoterapie, api-fitoterapie și psihologie medicală