Conceptele despre sănătatea și frumusețea corpului fizic, prin prisma aspectului său, au variat de-a lungul secolelor. Oamenii evaluați astăzi ca obezi, în trecut ar fi fost considerați drept cei mai sănătoși, iar formele rubensiene ale femeilor erau considerate până nu demult un atribut important al frumuseții și o garanție a fertilității.
Suntem inegali și în fața obezității
Desigur, obezitatea este dependentă de un consum ridicat de alimente calorigene, dar trebuie să știm că ne naștem cu un număr definit de celule grase, numite adipocite, unii cu mai multe, alții cu mai puține - pe de o parte, iar pe de altă parte, o celulă grasă poate să-și mărească volumul până la de 60 de ori prin acumulare de grăsime.Vedem că genele predispun, dar și că o persoană inițial slabă poate deveni prin concursul mai multor factori obeză. În tratamentul obezității este crucial momentul în care pacientul acceptă să-și modifice stilul de viață, adică să iasă din zona de confort și, în funcție de caz, să-și modifice alimentația, orarul de activități fizice, să managerieze situațiile de stres, să-și respecte orele de somn, să scadă consumul de băuturi alcoolice și cel de tutun, etc.
Unde își are locul celulita în acest context?
Este adevărat că o vom întâlni mai des la persoanele supraponderale, dar ea există și la cele normoponderale. Este o ”boală a frumuseții”, manifestată prin temutul aspect de ”coajă de portocală”, apărut mai des la nivelul coapselor, feselor, abdomenului și brațelor. Unii o numesc boala țesutului gras, alții a țesutului conjunctiv.
Oamenii de știință nu au descoperit cauza celulitei. Studiile arată ca ea apare la 90% dintre femei și este declanșată de o explozie hormonală - ca de exemplu, după pubertate, în sarcină, sau în orice situație caracterizată prin hiperestrogenemie, hiperprolactinemie, hipotiroidism, stres emoțional puternic care declanșează modificări hormonale.
Actualmente, se consideră că celulita nu este vindecabilă total, dar se poate ameliora substanțial, începând cu modificarea stilului de viață, ca și în cazul obezității și cu un plus de atenție orientată spre situațiile cu acumulare de hormoni - alimente cu hormoni, anticoncepționale, tratarea hipotiroidismului, consumul adecvat de apă. Putem influența factorul grăsime și cel lichidian, adică edemul, dar mai puțin degenerarea țesutului conjunctiv, în concluzie ar fi bine să prevenim pe cât ne stă în putință apariția celulitei și/sau să o tratăm până la apariția micronodulilor (faza avansată).
Care sunt variantele de tratament?
Există o multitudine de posibilități de tratament pentru obezitate și/sau celulită, de la cele mai simple, uzuale, la cele mai complexe, de la metode neinvazive, la cele invazive - chirurgicale. Înainte de orice tratament, consider că persoana trebuie să fie informată despre factorii siguri și cei potențiali care au putut declanșa afecțiunea, cât și despre faptul că ființa umană este foarte complexă, trăiește și se manifestă pe mai multe planuri - fizic, emoțional, mental - care se întrepătrund și se influențează permanent. Astfel, un șoc emoțional sau mental, o depresie pot declanșa o avalanșă de modificări hormonale, care vor putea genera multiple boli, inclusiv obezitatea și celulita.
Varianta gemoterapică
În cele ce urmează vă propun un tratament simplu, blând, netoxic și neinvaziv cu ajutorul extractelor din muguri și mlădițe tinere ale plantelor, numite gemoterapice. Ele acționează în principal pe nivelul fizic al ființei umane, dar unele dintre ele pot atinge și mental - emoționalul.
Conform dictonului “spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești”, să pornim cu tratamentul la nivel digestiv și emoțional-mental cu extractul din muguri de Smochin, care reglează motilitatea și secrețiile la nivel digestiv, cât și multiple dezechilibre neuro-vegetative, influențând hiperfagia, depresia, unele nevroze și insomnii. Se va asocial cu extractul din muguri de Tei argintiu, care are efect în bulimie, adică în consumul excesiv și necontrolat de alimente, în nervroze și distonie neuro-vegetativă.
Trebuie să știm că atât în obezitate cât și în celulită, se acumulează toxine multiple în corp. Lor ne adresăm cu următoarele preparate:
- extractul din sevă de Mesteacăn, un puternic detoxifiant, cu indicație specială în obezitate și celulită;
- extractul din muguri de Fag, cu acțiune distinctă pe retenția hidrică, foarte des asociată obezității și celulitei;
- extractul din muguri de Frasin, un mare drenor metabolic, acționând și el în eliminarea toxinelor și a retenției hidrice;
- extractul din mlădițe de Rozmarin, cu acțiune în patologia hepato-biliară și cu indicație în orice adipozitate, adică depunere de grăsime, fie ea generalizată sau localizată;
- extractul din mlădițe de Ienupăr, cu acțiune pe ficat, articulații și rinichi și indicație în obezitatea asociată steatozei hepatice.
Hipotiroidismul este unul dintre factorii care declanșează sau mențin obezitatea sau celulita. Lui ne adresăm cu extractul din amenți de Mesteacăn pufos, care stimulează tiroida și are și indicație separată, distinctă, pentru obezitate.
Retenția hidrică, amintită mai sus, are la bază o stază -stagnare- venoasă și limfatică, pe care o putem influența cu extractul din muguri de Castan comestibil și cu extractul din mlădițe de Lemn câinesc, cu tropism special pe sistemul limfatic.
Se pot face asocieri de 2,3,4 gemoterapice, în funcție de cauzele declanșatoare și bolile asociate, cu o doză medie de 2 ml pe zi din fiecare preparat, timp de aproximativ 2 -3 luni, cu pauză de 1-3 luni și reluarea tratamentului inițial sau a unei noi scheme de tratament.
Vă doresc multă tenacitate, încredere și succes în tratamentul obezității și al celulitei!