Alcoolul etilic este un produs al fermentaţiei diferitelor cereale sau fructe și este cel mai bun solvent folosit la obţinerea extractelor din plante, având capacitatea de a extrage o gamă largă de compuşi din plante, de la cei cu caracter hidrofil (solubili în apă), la cei cu caracter lipofil (insolubili în apă).
Alcoolul etilic pentru uz farmaceutic este obţinut cel mai adesea din cereale – porumb, grâu. Pentru uz farmaceutic special, alcoolul etilic cu caracteristici eco sau bio speciale se poate obţine şi din seminţe de struguri sau din diferite plante care prin anumite procedee pot fi fermentate (Aloe, Agave, etc.).
Alcoolul etilic alimentar, spre deosebire de cel farmaceutic se poate obţine prin fermentarea diferitelor fructe: caise, cireşe, prune, etc, dar desigur şi din porumb sau grâu. De fapt, alcoolul etilic este un compus de degradare al compuşilor glucidici din materialele vegetale enumerate.
Dacă alcoolul etilic farmaceutic trebuie să fie foarte pur, fără a conține compuşi din planta de provenienţă, alcoolul alimentar poate conţine cantităţi mai mari sau mai mici de compuşi aromatizanţi din plante, care în anumite cazuri îl fac chiar mai bun pentru scopul final.
Condiţiile de calitate
Pentru alcoolul etilic farmaceutic sunt descrise într-o monografie din Farmacopeea Europeană – standardul care trebuie respectat de producătorii de medicamente. Pentru alcoolul alimentar sunt descrise în standardele naţionale (SR).
Pentru ambele tipuri de alcool etilic, pe lângă o serie de proprietăţi fizico-chimice caracteristice, se specifică controlul a o serie de impurităţi. În primul rând este important ca unii compuşi care pot fi produşi secundari de fermentaţie să fie sub o anumită limită: metanolul, alcoolii superiori, aldehidele şi cetonele, benzenul. Aceşti compuşi apar în capul sau coada de distilare (la începutul sau la sfârșitul distilării), procedeul de separare al alcoolului etilic din masa de fermentaţie. Aceşti produşi secundari au o anumită toxicitate care impune un control strict al acestora în alcoolul etilic obținut. În plus, aceste analize indică şi faptul că procesul de fermentaţie şi distilare a fost condus corespunzător.
În domeniul farmaceutic controlul alcoolului etilic de uz farmaceutic este mult mai strict ca a celui alimentar, iar producătorii de alcool trebuie să fie certificați GMP (certificare farmaceutică internațională de bună practică de fabricație).
Iată o comparație între două probe de alcool etilic, provenite de la 2 furnizori: certificat, respectiv necertificat GMP. În imaginea de mai jos, în gaz-cromatogramele probelor, unde picul larg este etanolul, iar picurile anterioare mai mici (în cazul alcoolului etilic farmaceutic) respectiv mai mari (în cazul alcoolului etilic de la furnizor necertificat GMP) reprezintă impuritățile, se poate observa o diferență clară în conținutul de impurități, alcoolul etilic farmaceutic fiind mai pur.
Alcool etilic = liber de gluten
Un alt aspect important ridicat de către persoanele care folosesc extracte naturale alcoolice este eventualul conţinut de gluten, având în vedere provenienţa din cereale a alcoolului etilic folosit.
Glutenul este o substanţă de rezervă, de natură proteică, care există în grâu, porumbul conținând un alt tip de substanță de rezervă. Ca urmare, alcoolul etilic provenit din porumb este liber de gluten. Având în vedere natura chimică a glutenului şi a alcoolului, glutenul nu se va solubiliza în alcool, ca urmare nu se va regăsi nici în alcoolul din grâu.
Calitatea alcoolului etilic, indiferent de destinație, farmaceutic sau alimentar, trebuie urmărită cu strictețe, evidențiind și dozând impuritățile posibile, mai ales cele cu potential toxic – metanol, benzen sau alți compuși secundari ai fermentației.
Luând în considerare toate cele prezentate, Laboratoarele PlantExtrakt folosesc în procesul de fabricație, atât pentru medicamente cât și pentru suplimentele alimentare, numai alcool etilic de calitate farmaceutică, provenit de la furnizori certificați GMP.