fbpx

logo EPG

Alergiile - protecţie prin gemoterapie

Alergiile sunt reacţii respiratorii, digestive, cutanate sau sistemice la stimuli relativ mici, care teoretic nu ar trebui să producă acest fel de reacţii. Când totuşi aceste reacţii apar, înseamnă că ceva se întâmplă cu reactivitatea organismului.
Cauzele pot fi multiple: de la oboseală intensă şi suprasolicitare, intelectuală, emoţională sau fizică (stări prelungite de oboseală, stări conflictuale prelungite), starea de teamă şi nesiguranţă interioară (mai ales la copii), şocurile şi traumele emoţionale, în special dezamăgirile şi frustrările, slăbesc rapid şi brusc apărarea organismului; şocuri fizice (intervenţii chirurgicale), alimentaţie dezordonată (cu alimente de origine animală în exces, băuturi acidulate, consum excesiv de cafea, produse cu conţinut ridicat de zahăr, care determină slăbirea rezistenţei organismului, demineralizare şi acidifiere), condiţii de locuit improprii.

Combinaţia acestor motive, plus alte cauze individuale ale pacienţilor, determină declanşarea patologiei alergice. Toate aceste motive constituie un stres important asupra organismului, care afectează suprarenala, sistemul de răspuns la stres al organismului şi ficatul. Rezultă un dezechilibru al imunităţii atât la nivel  local cât  şi general.
Cele mai frecvente manifestări alergice sunt cele declanşate de către alergenii sezonieri (polenul unor plante), care se prezinta ca: secreţii  nazale apoase sau nas înfundat, strănuturi repetate, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gâtului, uneori însoţite de senzaţie de usturime sau durere. Unele persoane sunt alergice la polenul arborilor şi arbuştilor, alte persoane sunt alergice la polenul de graminee.

Există un calendar al tipurilor de polen, schematizat astfel:

  • -   februarie - aprilie: Arin, Castan, Mesteacăn, Plop, Frasin, Fag, Salcie, Salcâm, Pelin, Pătlagină.
  • -   mai - iunie: graminee (Ovăz, Secară, Grâu, Orz), Stejar, Castan, Mesteacăn, Soc, Tei.
  • -   iulie - septembrie: Urzică, Pătlagină, Tei, Stejar, Ovăz.

Gemoterapia are multe soluţii – extracte gemoterapice - pentru întărirea organismului prin ridicarea „pragului de răspuns” la stimuli, astfel încât mediul înconjurător să redevină prietenos şi nu ameninţător.
Esenţială este şi alimentaţia, precum şi adaptarea stilului de viaţă la posibilităţile fiziologice ale fiecărei persoane.
Respectarea organismului nostru, a corpului fizic, cu recunoaşterea nevoilor şi a ritmurilor biologice proprii, reprezintă principala metodă de prevenţie a alergiilor.

Preparatul natural fito-gemoterapic Alectra, produs de Laboratoarele Plantextrakt, constituie o alternativă blândă pentru întărirea imunităţii organismului, pentru a realiza o protecţie eficientă împotriva alergiilor şi pentru a ameliora simptomatologia specifică diferitelor manifestări alergice (respiratorii, digestive, cutanate, etc).

Preparatul Alectra conţine extract gemoterapic din muguri de Coacăz negru şi extract fitoterapic din rădăcină de Astragalus membranaceus.
Are efect de cortizon natural, fără reacţii secundare, creşte  puterea de apărare a organismului. Se administrează înainte de perioadele de expunere şi în timpul expunerii la alergenii sezonieri. În timp, poate diminua reacţiile alergice la contactul cu alergenii.
Administrarea produsului se realizează cu ajutorul dispozitivului special de pulverizare, pentru adulţi şi copii peste 12 ani: câte 3 - 5 pufuri de 2 ori pe zi, administrate direct în gură. Administrarea începe cu 4 săptămâni înainte de apariţia alergenilor şi se continuă pe perioada de expunere.
În cazul unor stări acute se pot administra câte 3-5 pufuri de până la de 4 ori pe zi, timp de 7 zile, apoi se continuă cu doza de 3-5 pufuri de 2 ori pe zi, pe perioada de expunere la alergeni.
Dacă simptomele nu dispar este necesară consultarea medicului sau instituirea unui tratament medicamentos.Nu se recomandă administrarea în timpul sarcinii şi alăptării.

Extracte gemoterapice cu care se poate interveni în cazul alergiilor

Extractul din muguri de Coacăz negru, cu efect de tip „cortison-like”, susţine  corticosuprarenala, este antiinflamator, antialergic, antialgic, tonic general. Acesta este principalul extract gemoterapic recomandat, singur sau asociat cu alte gemoterapice. Intră în compoziţia preparatului Alectra.

Extractul din muguri de Stejar este un alt produs important de stimulare a corticosuprarenalei. Este indicat în stări de oboseală intelectuală şi fizică marcată, până la epuizare. Pe lângă efectul tonic general, are acţiune antiinflamatoare şi poate fi combinat cu Extractul din muguri de Coacăz negru în alergii sistemice sau în alergii care apar la o persoană suprasolicitată, epuizată, stresată.

Extractul din mlădiţe de Rozmarin este atât un remediu de „curăţare” a ficatului, vezicii biliare, tubului digestiv, cât şi un stimulator al corticosuprarenalei, cu acţiune tonică generală asupra organismului. Poate fi foarte util în forme de alergie cronică, mai ales în alergii digestive, dar şi în alergii cutanate şi alergii generale.

Extractul din mlădiţe de Măceş cu acţiune antiinflamatoare, antialergică, este recomandat în alergii respiratorii. Este remediul gemoterapic al inflamaţiilor locale recidivante, are şi acţiune vitaminizantă şi de refacere osoasă.

Extractul din muguri de Mesteacăn pufos este un drenor excelent al ţesuturilor infiltrate cu reziduuri metabolice. Mugurii de Mesteacăn stimulează apărarea imunitară prin activarea globală a sistemului reticulo-endotelial. Este indicat în alergii respiratorii, dar şi în cele generalizate, în combinaţie cu alte preparate gemoterapice, a căror acţiune o potenţează.

Extractul din muguri de Călin are efect bronhodilatator şi miorelaxant, cu recomandare şi în alergii respiratorii însoţite de bronhospasm.

Extractul din muguri de Fag este principalul remediu gemoterapic indicat în hipogamaglobulinemie. Această scădere imunitară apare în diferite circumstanţe (emoţionale, fizice, după infecţii şi diferite boli) şi poate sta la baza unei reacţii alergice. Este recomandat îndeosebi în alergiile cronice.

Extractul din muguri de Nuc are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă şi antibacteriană şi poate fi indicat în alergii cutanate tip eczeme de toate tipurile. Se asociază frecvent cu Extractul din muguri de Coacăz negru, dar poate fi asociat şi cu alte preparate gemoterapice.

Extractul din muguri de Smochin este recomandat în alergii solare, în asociere cu gemoterapicele din muguri de Coacăz negru şi muguri de Tei argintiu.

Iată câteva propuneri de scheme de administrare:

Alergii respiratorii

Rinită alergică: (strănut, congestie nazală cu prurit, rinoree, lezarea mucoazei nazale)
Alectra - 4 pufuri de 2 ori pe zi: dimineaţa şi după masa
Extract din mlădiţe de Măceş - 2 ml la prânz
Extract din muguri de Carpen - 2 ml seara

Alergie solară

Extract din muguri de Coacăz negru - 2 ml  dimineaţa
Extract din muguri de Smochin - 2 ml la prânz
Extract din muguri de Tei argintiu - 1-2 ml seara (pentru liniştire, în caz de prurit accentuat), timp de minim 2 săptămâni
De administrat profilactic, timp de o lună de zile, persoanelor cu piele sensibilă, înainte de o cură heliomarină (Coacăz şi Smochin).

Alergie alimentară

Extract din muguri de Coacăz negru -  2 ml  dimineaţa
Extract din mlădiţe de Rozmarin – 2 ml la prânz
Extract din muguri de Fag – 2 ml seara, dacă alergia este cronică

Putem considera alergiile ca fiind semnale ale organismului, care ne indică faptul că acesta a fost abuzat, într-un fel sau în altul şi are nevoie de atenţie, analiza stilului de viaţă, detoxifiere, deparazitare, tonifiere.

Medic de familie