logo EPG

Aesculus hippocastanum MG=D1

Forma farmaceutică: macerat glicerinic

Organotropism: sistem venos, aparat respirator.

Electroforeza proteinelor serice: uşoară acţiune ambivalentă asupra euglobulinelor; creşte gama-globulinele.

Acţiune farmacologică:

  • vasoprotectoare venoasă (flebotonică, decongestionantă venoasă - asupra stazei şi pletorei sanguine, cu ameliorarea funcţiilor circulatorii alterate în zonele de dilataţie vasculară);
  • vasoprotectoare asupra capilarelor, diminuând staza bronşică.

Recomandări frecvente:

Sistem circulator: varice, hemoroizi, hemoroizi sângerânzi, tromboză hemoroidală; fragilitate capilară, degerături; reechilibrare hidrică a organismului, în retenţie de apă şi stări de deshidratare;
Aparat respirator: emfizem pulmonar, insuficienţă respiratorie.

Contraindicaţii, atenţionări:

Observație: extractele gemoterapice se recomandă, în general, în scheme terapeutice ce conțin 3-4 extracte, care acoperă mai multe aspecte ale specificului patologiei respective și nu înlocuiesc medicația specifică.

Mod de administrarevezi prospect produs

Intră în compoziția formulelor complexe gemoterapice:

Polygemma 6 – Varice, hemoroizi, Polygemma 20 - Premenstrual

Profil fitochimic și relație compoziție-acțiune biologică 

Departament Cercetare Plantextrakt

„Spre deosebire de semințele de Castan sălbatic, folosite în fitoterapia tradițională, mugurii, extractul gemoterapic, conține o cantitate mai redusă de escină (saponozidă cu efect venotonic, vasoconstrictor, vasoprotector, antiedemetos și antiinflamator), dar conține cantități mai mari de cvercetină, flavonoidă cu rol antioxidant puternic, precum și esculetină și alte cumarine cu efect anticoagulant. Escina s-a demonstrat că induce sinteza de oxid nitric endotelial, crescând permeabilitatea celulelor endoteliale pentru ionii de calciu, ducând la relaxare musculară, respectiv la tonifierea pereților venelor. Aceeași escină are efect antagonist pe receptorii serotoninergici 5-HT, având drept consecință creșterea contractibilității venelor. Escina inhibă o serie de enzime implicate în lărgirea venelor. Cvercetina scade hipoxia celulelor endoteliale, împiedică scăderea concentrației de ATP și eliberarea de fosfolipază A2, implicate în procese inflamatorii. Cumarinele își exercită efectul anticoagulant prin mecanism antivitamină K. Prin efectul conjugat al acestor trei componente de bază identificate în Extractul din muguri de Castan sălbatic se explică recomandarea acestui extract în tulburări venoase, varice și hemoroizi.”

Conf. dr. chim. farm. Olah Neli

Bibliografie
1. Ledoux Frank and Gueniot Gerard. Phytembryotherapy: The Embryo of Gemmotherapy, Editions Amyris, Spain, 2012.
2. Fernando Pitera. Compendiu de gemoterapie clinica, Tipografia Muntenia, 2003.
3. Andrianne, F. Treatise on Gemmotherapy: The Therapeutic Use of Buds; Editions Amyris: Bruxelles, Belgium, 2012.
4. Nicoletti, M., Piterà, F. Gemmoterapia. Fondamenti Scientifici Della Moderna Meristemoterapia; Nuova Ipsa Editore: Palermo, Italy, 2018.