Telefonul pacientului: 0800 800 433 (gratuit in reteaua Romtelecom)
Program de apelare: Luni - Vineri, intre 9.00 - 11.00
 
Duminică, 09 Noiembrie 2014 00:00

Laboratoarele Plantextrakt - 20 de ani de gemoterapie în România

La 55 de ani de la publicarea primelor studii realizate de către dr.Pol Henry cu extracte obţinute din ţesuturi embrionare vegetale, putem spune că beneficiile gemoterapiei sunt incontestabile. În România aniversăm anul acesta – 2014 – 20 de ani de practică gemoterapică, 20 de ani de la prima producţie de extracte gemoterapice a Laboratoarelor Plantextrakt.

Pol Henry este cel care a comparat iniţial mugurii cu embrionii. Ulterior, odată cu interesul tot mai mare arătat posibilităţilor ce se întrevăd din folosirea în medicină a celuleor stem, ţesuturile meristematice vegetale au fost analizate şi ca sediu al celulelor stem vegetale, căci, pornind de la ele, in vitro, se poate reconstitui întreaga plantă. Prin urmare, găsim stocată în meristem întreaga informaţie necesară pentru dezvoltarea plantei.

Mai mult, "inteligenţa materiei" face ca, în condiţii de mediu diferite, meristemul să se dezvolte diferit, să se adapteze. Aceasta înseamnă că şi în cazul administrării preparatului gemoterapic, acesta va avea abilitatea să acţioneze în funcţie de nevoile fiecăruia.

Termenul "gemoterapie", introdus de către dr. Max Tetau, a fost şi este în continuare, comentat şi contestat, din cel puţin două motive: face referire la o terapie cu muguri, excluzând din denumirea generică a terapiei celelalte ţesuturi meristematice, se poate confunda foarte uşor cu o terapie cu pietre preţioase (gemme - piatră preţioasă versus gemmae - mugure).

Dr. Pol Henry – "părintele" metodei, propunea termenul „Phytembryotherapie" – aşa cum îşi intitula prima lucrare pe care o publica în 1959. Totuşi, ediţia următoare a cărţii, din 1970, includea şi denumirea de gemoterapie, care se impusese deja. Dr. Fernando Piterà, propune termenul "Meristemoterapie" (de la ţesut meristematic, meristem), astfel încât lucrarea sa, "Compendiu de gemoterapie clinică", poartă ca subtitlu această propunere de modificare a denumirii metodei. Ulterior, au apărut şi alte propuneri de denumiri, precum: Embriofitoterapie, Fitoembrioterapie, Bioterapie cu celule stem vegetale, etc.  Timpul ne va arăta dacă denumirea "gemoterapie", care s-a impus în zilele noastre, va fi schimbată.

carti

În gemoterapie, procesarea în stare proaspătă a materialului vegetal – esenţială şi obligatorie - are rolul de a permite extracţia întregului fitocomplex, imediat după  momentul recoltării părţii de plantă, fără a permite degradarea parţială generată de procese enzimatice, alte procese chimice de degradare, sau prin procedura clasică de uscare a plantei.

Procesarea standardizată a materialului vegetal conform prevederilor Farmacopeei Franceze, preluate ulterior şi de către Farmacopeea Europeană are la bază o serie de aspecte ce au fost urmărite:

  • Ţesuturile meristematice au un conţinut mare de apă (uneori de peste 80%), apă care este de cea mai mare puritate (apă vie), suficientă pentru realizarea procesului de extracţie aşa cum a fost el experimentat în forma farmaceutică de macerat glicerinic.
  • Alcoolul etilic este un solvent cu o foarte mare putere de extracţie (de la compuşi lipofili - de tip componente de ulei volatil sau ulei gras, la compuşi hidrofili de tip taninuri, polifenoli), la care se adaugă glicerina, care extrage la rândul său atât compuşi lipofili cât şi hidrofili, având şi rolul de emulgator al răşinilor, care acoperă anumite ţesuturi vegetale.
  • Adăugarea de alcool etilic şi în general de alcooli, duce la inhibarea proceselor enzimatice şi de degradare şi de altă natură. Pe de altă parte, mărunţirea produsului vegetal are rolul de a asigura o extracţie cât mai eficientă, pe cât posibil, a întregului fitocomplex.
  • Presarea materialului vegetal după etapa de macerare şi agitare, are rolul de a finaliza etapa de extracţie şi de a creşte randamentul de extracţie.
  • Fazele extracţiei pentru materialul vegetal, în general, au fost oficializate de mult timp: mărunţire, extracţie propriu-zisă, presare şi filtrare.

Pe piaţa farmaceutică internaţională există la ora actuală extracte gemoterapice în cele două forme farmaceutice – forma diluată (1:200) – MG=D1 şi forma concentrată (1:20)- MG.

Laboratoarele Plantextrakt aduc din acest an, în premieră, pe piaţa farmaceutică din România şi forma concentrată a maceratelor glicerinice, care vor putea fi astfel experimentate de către specialişti. Ele sunt fabricate conform reglementărilor farmacopeelor (franceză şi europeană).

Posologia va fi adaptată în funcţie de tipul extractului. Astfel, pentru forma concentrată, cantitatea administrată va fi de 10 ori mai mică.

Dacă, în general, doza pentru o dată la extractele gemoterapice (MG=D1) este de 2ml (50 de picături) şi 1 ml (25 de picături) la copii, în cazul extractelor gemoterapice concentrate (MG), ea va fi de 0,2 ml - 6 picături (corespondenţa raportată la tipul de picurător folosit la Plantextrakt) şi 0,1ml – 3 picături pentru copii. În acest fel, cantitatea va fi diferită, dar echivalentă celei de la administrarea extractelor gemoterapice clasice –MG=D1.

macerate glicerinice

Prima serie de extracte gemoterapice concentrate (MG) care a intrat pe piaţă în acest an, cuprinde 10 preparate, care nu vor înlocui forma clasică existentă până acum (MG=D1), ci vor exista pe piaţa împreună cu acestea. Ele sunt gemoterapicele din: Muguri de Brad - Abies pectinata MG, Muguri de Mesteacăn pufos - Betula pubescens MG, Muguri de Smochin - Ficus carica MG, Mlădiţe de Măslin - Olea europaea MG, Muguri de Coacăz negru - Ribes nigrum MG, Mlădiţe de Măceş - Rosa canina MG, Mlădiţe de Rozmarin - Rosmarinus officinalis MG, Mlădiţe de Zmeur - Rubus idaeus MG, Muguri de Tei argintiu - Tilia tomentosa MG, Mlădiţe de Merişor - Vaccinium vitis idaea MG.

3641 Vizualizari

Informatii utile

Articole pe teme de interes pentru sustinerea sanatatii

Evenimente

La zi despre actiunile pe care le intreprindem

Picătura verde

Emisiune despre sănătate - cum să o menținem sau să o redobândim cu ajutorul gemoterapiei

Intră în Echipa Plantextrakt

 

Newsletter

Contact

+(4)0264-260688, +(4)0264-260404
 

407059 Rădaia fn,
jud. Cluj, România
 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.